Mimo známé alergeny, jež najdeš v seznamu alergenů (na něž nemusíme být alergičtí), existují další potraviny a složky ve stravě, jež způsobují v těle zánětlivé alergické reakce, tzv. prozánětlivé potraviny, kterým se já osobně raději vyhýbám nebo je jím pouze občas v BIO kvalitě. Pomáhá mi to cítit se lépe a celkově podporovat tělo v jeho schopnosti uzdravovat se a opravovat samo.
Seznam zánětlivých potravin a některých známých alergenů
- Kukuřice a výrobky zní – včetně škrobů, jež bývají často v bezlepkových potravinách, sladkostech a slaných pochoutkách jako krekry a jiné. Když je chuť na kukuřici, tak volím tu v BIO kvalitě.
- Brambory a výrobky z nich – nejen hlízy, ale také škroby a vločky z brambor, které se nacházejí často ve zmíněných slaných pochoutkách nebo pestech atd. Když je chuť na brambory, tak volím ty v BIO kvalitě.
- Další lilkovité – lilek, rajčata
- Cukr – v potravinách ho nacházím často pod různými názvy, kterých existuje asi okolo 50 druhů, pokud potřebu sladit vybírám si nerafinované cukry v co nejpřirozenější podobě, tedy co nejméně technologicky zpracované např. jaggery, raw med atd.
- Umělá sladidla
- Lepek a gluten
- Mléko a mléčné výrobky
- Arašídy – jsou luštěnina, nikoliv ořech často se v nich nachází rakovinotvorné látky, také jsou velice náchylné k plísním pokud se špatně skladují
- Smažené jídla – zvláště ty z brambor, kukuřice a dalších sacharidů
- Siřičitany – bývají v sušeném ovoci, víně i v tom v BIO kvalitě (více do hloubky o tom píšu v příspěvku na FB)
- Dusitany – konzervant obsažený nejčastěji v uzeninách
- Rafinovaný med – bejvá převařený a tedy je znehodnocený
- Chilli – hodně pálivé jídlo s obsahem chilli může dráždit trávicí soustavu, zvláště máš-li propustné střevo
- Přemíra pepře – viz. chilli
- Průmyslově zpracované potraviny a nápoje z modifikovaných nebo syntetických potravin – jsou plné konzervantů, barviv, emulgátorů, stabilizátorů, často geneticky modifikované, z levných tuků atd.
- Mořské plody a ryby – většina ryb a korýšů obsahuje těžké kovy, takže když ryby tak ty divoce žijící např. sardinky nebo losos atd. Pokud balené, tak ve vlastní šťávě nebo v extra panenském olivovém oleji (lehce dostupné Giana, kvalitní ve skle ale dražší Lozano Červenka, Bio sardinky Captain Cook
- Rafinované rostlinné oleje a tuky – pomazánková másla a margaríny typu Rama, Hera, Perla, z olejů slunečnicový, sójový, kukuřičný olej, který se také nejčastěji používá v restauracích kvůli jeho nízké ceně
- Bezlaktózové a bezlepkové potraviny – osobně si myslím, že pokud se z mléka odseparuje laktóza, nebo z pšenice odebere lepek, tak vzniká další cizorodá látka, se kterou si tělo neví rady a tedy je lepší připravit si doma sama potraviny přirozeně bezlepkové či bezlaktozové.
- Pufované potraviny – chlebíčky a snacky pro děti, burizony, popcorn atd.
- Ovocné džusy a tyčinky – zvyšují glykemický index, způsobují výkyvy cukru v těle, nálad a energie
- Komerční vejce a maso – hlavně vepřové, obsahuje kyselinu arachidonovou, jež má prozánětlivý účinek, vejce bývají plná hormonů a pesticidů, bílek bývá častým alergenem
- Častá kombinace sójových výrobků – namísto sójových bobů dávám přednost fermentovaným sojovým výrobkům – miso, tamari, edame, tempeh, natto. Sóju konzumuju max. 2x týdně.
- Citrusové plody – mohou vyvolávat alergie a zhoršovat potíže s klouby
Dále považuji ve stravě za důležité
Vybírej ty v BIO kvalitě!
Samozřejmě v rámci svých finančních možností. Nebo od farmářů, u kterých víš, že nepoužívají pesticidy nebo při krmení zvířat antibiotika, hormony, pšenici, brambory, kukuřici atd. Nabízí se také možnost pěstovat si potraviny sama. Nemáš-li vlastní kus pozemku, zkus pohledat v blízkém okolí komunitní zahradu.
Když jsem postupně přestala kupovat potraviny a celkově věci, který obsahují složky, které mýmu tělu škodí, ušetřila jsem měsíčně 1000 – 3000,- Kč. Taky jsem si všimla, že množství kvalitního jídla stačí sníst téměř o polovinu menší množství, než jsem byla zvyklá u komerčního, abych se cítila sytá. Tedy i to může být cesta.
Vždy čtu etikety!
Divila by ses kolikrát jsem našla ve složení produktu něco, co bych tam absolutně nečekala. Třeba v BIO bazalkovém pestu bramborové vločky, v semínkovém chlebu ječný slad nebo v luštěninových krekrech bramborový škrob. Lepší je, přijít na to hned v obchodě než později doma. Může ti být líto, to vyhodit a radši to sníš. Jenže, sníst něco, o čem víš, že ti nedělá dobře vzbuzuje v těle akorád výčitky a jíst s výčitkami svědomí rozhodně nedoporučuju.
Když už to z nepozornosti koupím, zkusím to vrátit, nebo darovat někomu, kdo je se složením v pohodě či to prostě nemilosrdně vyhodím. Proč?
Potravina, kterou sníme a nedělá nám dobře, bude v našem systému kolovat ještě několik měsíců a tedy potenciálně dělat neplechu – některé studie uvádí 3 až 6 měsíců.
Konzumuji především celistvé potraviny v jejich původní podobě
Luštěniny, obilniny, ovoce, zeleninu, oleje a tuky, ořechy a semínka, raw med, bylinky.
Mám-li chuť na nějakou nezdravou potravinu
Většinou vždy existuje možnost si tuto pochoutku připravit doma ze základních surovin a vytvořit si tak zdravější alternativu.
Způsob jak jím
Existuj určité zásady a pravidla, které většina z nás v moderní uspěchané době neustále porušuje a tím si zhoršuje schopnost trávení, ze kterého vychází většina poruch a nemocí. Více o tom pojednám v dalším článku. Zatím si můžeš přečíst ten O pití při jídle a Nápojích vhodných k jídlu.
Znamená to, že tyhle potraviny si už nikdy nedám?
Né tak docela. Záleží na okolnostech a kontextu. Měla bych-li to ale nějak zhrnout, v dnešní době jsou výše jmenované složky pro naše těla ve většině připadech spíš přítěž.
Obecně platí: že čím méně pro zánětlivých potravin jíme, tím zdravějí jsme.
Je moudré najít si alternativy tzv. proti zánětlivé potaviny, kterých zbývá stále opravdu mnoho (ač to tak na první pohled nevypadá), protože jsme zvyklý jíst převážně ty pro zánětlivé. Více o tom píšu v návazném článku Co teda jíst.
Pomohl ti článek?
Sdílej ho na svých sociálních sítí nebo s lidmi, o kterých víš, že chtějí změnit stravu k lepšímu. Potřebuješ-li kroky na míru, domluv si semnou konzultaci.
*Článek v žádném případě nenahrazuje lékařskou péči, slouží výhradně jako alternativní a nezávazný zdroj informací, ve kterém sdílím vlastní zkušenost a tipy ze života.