Jak jíst?

jak jíst

Možní si říkáš, že když budeš jíst to správné protizánětlivé jídlo, zajistíš si zdraví a konečně zhubneš. Zdá se to jako správná úvaha. Jenže to, co jíš, je pouhou polovinou příběhu o správné stravě. Tou druhou polovinou je jak jíš.

Když jsem žila v ašrámu na kvalitní bio stravě, došlo mi, že to samo o sobě vážně nestačí. Po jídle jsem se tu cítila unavená. Měla na něco chuť, i když jsem zrovna dojedla. Celkově jsem měla méně energie. Můj metabolismus byl jaksi zpomalený. A s ní i střeva.

V čem byl problém?

Styl jakým jsem jedla. Shrnu to do dvou slov – ve spěchu. Né, že bych měla kam spěchat, ale prostě ze zvyku. Všechno rychle zhltat. Je ti to povědomé?

Nové zacházení s jídlem

Představ si vztah k jídlu a k tělu, ve kterém si můžeš dovolit zastavit a vychutnat si jídlo, které jsi si vybrala. Představ si, jak dobře by ses cítila, kdyby akt jedení bylo čistě potěšením a cvičení radosti. Představ si, že o sobě pečuješ s pomocí zdravých celoživotních návyků, nikoliv proto, že bys měla, ale proto, že jsou velice příjemné. Pokud si ready rozhodnout se pro takovej život, pak si i ready na to, rozhodnout se pro ,,pomalé vědomé“.

Pomalé vědomé stravování

Znamená zpomalit a zvědomit si život proto, abys mohla zrychlit metabolismus.

Metabolismus je souhrnem všech chemických reakcích v těle společně se souhrnem všech našich myšlenek, pocitů, přesvědčení a zkušeností. – Marc David

,,Zpomalením“ mám na mysli, že přivedeš zpět svou pozornost k tomu, co zrovna děláš: Budeš přítomná. Soustředěná. Vyrovnaná. Otevřená. Vytvoř tento stav, a tvoje mysl, tělo i dech se přirozeně společně přizpůsobí. A okamžitě se začnou dít změny.

Začneš efektivně trávit a vstřebávat živiny. Zvýší se ti imunita. Vystoupíš z dlouhodobého stresu a námahy do svého přirozeného rytmu. Budeš se cítit mnohem živější, plná energie a v hojnosti. Přidáš-li k tomu kvalitní výběr protizánětlivé stravy, ušiješ si funkční metabolismus na míru.

8 pravidel jak jíst

1/ Jez pouze, když máš chuť k jídlu, tj. když se ti sbíhají v puse sliny. To je takový vnitřní kompas, který ti přesně řekne na co máš chuť.

2/ Jez, jen když si k tomu disponována, když nemáš starosti, zlost, úzkost a nebo jiné nepříjemné hnutí mysli.

3/ Jez, když máš čas a nespěchej, máš-li málo času jez málo, nemáš-li čas raději jídlo vynech. Jídlo ve spěchu rovná se jídlo ve stresu, tedy se žádné trávení nekoná, protože ta část mozku, která zapíná stres, vypíná trávení. A naopak, ta část mozku, která zapíná relaxaci, vypíná stres. Být v uvolněném psychickém rozpoložení je pro trávení a vstřebávání živin z poloviny tak důležité, jako správně jíst.

TIP: Pokud máš snídani zhltnutou za 5 minut, navyš čas na 10 minut. Pokud ti trvá sníst ji 10 min, prodluž na 15-20 min.

4/ Postarej se, aby potrava byla co nejlépe promíšena se slinami, protože jen za této podmínky může být řádně zpracována žaludkem a střevem. Žaludek ani střevo nemají zuby, tedy je potřeba odvést hlavní práci v ústech, kde se odehrává nejdůležitější část trávení.

5/ Tuhé potraviny je nutno k tomu promíšení řádně rozžvýkat, proto žvýkej tak dlouho, dokud se sousto nepromíchá se slinami ve stejnorodou šťávu, která jakoby sklouzne sama do hrtanu. Jez po malých soustech a po vložení sousta do úst odlož příbor a zavři si oči, ať nemáš tendenci cpát si do pusy další kousek jídla, když ten první ještě nebyl řádně zpracován.

6/ Také potraviny kapalné (vyjma vodu, kterou jedinou je možné pít) kousej a ochutnávej jako someliéři vína. Pij po malých doušcích.

7/ Dbej na to, abys v chuti sousto řádně prochutnala a chuť z něj vytáhla. Dokud v něm chuť ještě je tak nepolykej. Měj chuťově z něho, co největší požitek.

8/ Nestravitelné části vyndej z pusy, tak jako to děláš s peckami či kostmi.

Udělej si malý experiment

Zkus s příštím jídlem následovat tato pravidla nebo alespoň od bodu 3. Jak tito šlo? Připadalo tito težké? Sdílejte do komentáře. 

Další články

jak jíst

Jak jíst?

Možní si říkáš, že když budeš jíst to správné protizánětlivé jídlo, zajistíš si zdraví a konečně zhubneš. Zdá se to jako správná úvaha. Jenže to,

Kičadi kaše z munga a rýže

V ajurvédě se kaše z munga a rýže nazývá kičadi. Snadno stravitelné, velmi chutné a výživné jídlo, které detoxifikuje celý organismus. Dodává tělu sílu a

co tedy jist protizanetliva strava

Co teda jíst?

V článku Chceš se cítit lépe? Vynech tyto složky ze stravy jsem zmínila téměř všechno, co většina lidí jí téměř denně. Od Petry vyvstala otázka: