Možní si říkáš, že když budeš jíst to správné protizánětlivé jídlo, zajistíš si zdraví a konečně zhubneš. Zdá se to jako správná úvaha. Jenže to, co jíš, je pouhou polovinou příběhu o správné stravě. Tou druhou polovinou je jak jíš.
Když jsem žila v ašrámu na kvalitní bio stravě, došlo mi, že to samo o sobě vážně nestačí. Po jídle jsem se tu cítila unavená. Měla na něco chuť, i když jsem zrovna dojedla. Celkově jsem měla méně energie. Můj metabolismus byl jaksi zpomalený. A s ní i střeva.
V čem byl problém?
Styl jakým jsem jedla. Shrnu to do dvou slov – ve spěchu. Né, že bych měla kam spěchat, ale prostě ze zvyku. Všechno rychle zhltat. Je ti to povědomé?
Nové zacházení s jídlem
Představ si vztah k jídlu a k tělu, ve kterém si můžeš dovolit zastavit a vychutnat si jídlo, které jsi si vybrala. Představ si, jak dobře by ses cítila, kdyby akt jedení bylo čistě potěšením a cvičení radosti. Představ si, že o sobě pečuješ s pomocí zdravých celoživotních návyků, nikoliv proto, že bys měla, ale proto, že jsou velice příjemné. Pokud si ready rozhodnout se pro takovej život, pak si i ready na to, rozhodnout se pro ,,pomalé vědomé“.
Pomalé vědomé stravování
Znamená zpomalit a zvědomit si život proto, abys mohla zrychlit metabolismus.
Metabolismus je souhrnem všech chemických reakcích v těle společně se souhrnem všech našich myšlenek, pocitů, přesvědčení a zkušeností. – Marc David
,,Zpomalením“ mám na mysli, že přivedeš zpět svou pozornost k tomu, co zrovna děláš: Budeš přítomná. Soustředěná. Vyrovnaná. Otevřená. Vytvoř tento stav, a tvoje mysl, tělo i dech se přirozeně společně přizpůsobí. A okamžitě se začnou dít změny.
Začneš efektivně trávit a vstřebávat živiny. Zvýší se ti imunita. Vystoupíš z dlouhodobého stresu a námahy do svého přirozeného rytmu. Budeš se cítit mnohem živější, plná energie a v hojnosti. Přidáš-li k tomu kvalitní výběr protizánětlivé stravy, ušiješ si funkční metabolismus na míru.
8 pravidel jak jíst
1/ Jez pouze, když máš chuť k jídlu, tj. když se ti sbíhají v puse sliny. To je takový vnitřní kompas, který ti přesně řekne na co máš chuť.
2/ Jez, jen když si k tomu disponována, když nemáš starosti, zlost, úzkost a nebo jiné nepříjemné hnutí mysli.
3/ Jez, když máš čas a nespěchej, máš-li málo času jez málo, nemáš-li čas raději jídlo vynech. Jídlo ve spěchu rovná se jídlo ve stresu, tedy se žádné trávení nekoná, protože ta část mozku, která zapíná stres, vypíná trávení. A naopak, ta část mozku, která zapíná relaxaci, vypíná stres. Být v uvolněném psychickém rozpoložení je pro trávení a vstřebávání živin z poloviny tak důležité, jako správně jíst.
TIP: Pokud máš snídani zhltnutou za 5 minut, navyš čas na 10 minut. Pokud ti trvá sníst ji 10 min, prodluž na 15-20 min.
4/ Postarej se, aby potrava byla co nejlépe promíšena se slinami, protože jen za této podmínky může být řádně zpracována žaludkem a střevem. Žaludek ani střevo nemají zuby, tedy je potřeba odvést hlavní práci v ústech, kde se odehrává nejdůležitější část trávení.
5/ Tuhé potraviny je nutno k tomu promíšení řádně rozžvýkat, proto žvýkej tak dlouho, dokud se sousto nepromíchá se slinami ve stejnorodou šťávu, která jakoby sklouzne sama do hrtanu. Jez po malých soustech a po vložení sousta do úst odlož příbor a zavři si oči, ať nemáš tendenci cpát si do pusy další kousek jídla, když ten první ještě nebyl řádně zpracován.
6/ Také potraviny kapalné (vyjma vodu, kterou jedinou je možné pít) kousej a ochutnávej jako someliéři vína. Pij po malých doušcích.
7/ Dbej na to, abys v chuti sousto řádně prochutnala a chuť z něj vytáhla. Dokud v něm chuť ještě je tak nepolykej. Měj chuťově z něho, co největší požitek.
8/ Nestravitelné části vyndej z pusy, tak jako to děláš s peckami či kostmi.
Udělej si malý experiment
Zkus s příštím jídlem následovat tato pravidla nebo alespoň od bodu 3. Jak tito šlo? Připadalo tito težké? Sdílejte do komentáře.