Šťavnatá mandlovo-pomerančová buchta bez lepku

šťavnatá mandlovo-pomerančová buchta bez lepku a mléka

Jednoduchý recept na buchtu chutnající po pomerančích a mandlích. Bez lepku, bez mléka. Za hodinu a čtvrt hotová i s úklidem, přísahám! Super k čaji či kávičce, jako sladká tečka po obědě. Potěší k narozeninám oslavence i oslavující.

Co budeš potřebovat na 9-10 kousků?

SUROVINY V BIO KVALITĚ

  • 4 velká vejce 
  • 150 g cukru ( dávám z kokosových květů nebo jaggery)
  • 1 středně velký pomeranč 
  • 1 víčko mandlové esence (příp. může být pomerančová, tu jsem zatím nezkoušela)
  • 120 ml rostlinného oleje (dávám olivový)
  • 300 g mandlové mouky
  • 1/2 lžičky prášku na pečení 
  • Hrst mandlových plátků na posyp
  • Olej na vymazání formy (používám kokosový)
  • Mandlová mouka na vysypání formy na pečení (může být i kokosová)

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Do větší mísy odděl žloutky od bílků, bílky schovej na později do extra mísy, umixuješ z nich sníh.
  2. Přisyp k žloutkům cukr a řádně rozšlehej metlovým mixérem.
  3. Pak nastrouhej přímo do směsi kůru z celého pomeranče a vymačkej z něj šťávu (cca 1/2 hrnku), přidej mandlovou esenci, olej a vymixuj.
  4. Pak přidáš mandlovou mouku a jedlou sodu. A na závěr mixuješ dokud se vše nespojí. 
  5. Pak jsou na řadě bílky, umixuj je ve sníh a po částech ho opatrně zapracuj do těsta špachtlí. 
  6. Vymaž si formu o průměru asi tak 20-22 cm olejem, vysyp ji mandlovou nebo kokosovou moukou, vlij do ní těsto a posyp plátky mandlí.
  7. Vlož do předehřáté trouby na 180°C a nastav si minutku na 40 minut.

mandlovo-pomerančová buchta bez lepku a mléka

POZNÁMKY Z PRAXE

Pečení večer = doporučuji nechat v troubě přes noc, je tu minimální riziko, že se buchta uprostřed propadne, na druhou stranu jsem si šimla, že je ve výsledku o něco méně šťavňatější, olivový olej se přes noc vsákne do mandlí, což má své výhody…

Pečení ráno = větší riziko, že se propadne uprostřed, protože asi málokdo z nás odolá, nechat ji v troubě několik hodin bez povšimnutí, do úplného vychladnutí, že?

Pečení v dny vhodné na pečení dle lunárního kalendáře se povede mnohem víc nadýchaná než v jiné dny a chutná božsky.

Jak se ti mandlovo-pomerančová buchta povedla?

Napiš do komentáře, těším se na tvoje zkušenosti z praxe.

Foto: Barbora Bydžovská

Další články

Kičadi kaše z munga a rýže

V ajurvédě se kaše z munga a rýže nazývá kičadi. Snadno stravitelné, velmi chutné a výživné jídlo, které detoxifikuje celý organismus. Dodává tělu sílu a