Šťavnatá mandlovo-pomerančová buchta bez lepku

šťavnatá mandlovo-pomerančová buchta bez lepku a mléka

Jednoduchý recept na buchtu chutnající po pomerančích a mandlích. Bez lepku, bez mléka. Za hodinu a čtvrt hotová i s úklidem, přísahám! Super k čaji či kávičce, jako sladká tečka po obědě. Potěší k narozeninám oslavence i oslavující.

Co budeš potřebovat na 9-10 kousků?

SUROVINY V BIO KVALITĚ

  • 4 velká vejce 
  • 150 g cukru ( dávám z kokosových květů nebo jaggery)
  • 1 středně velký pomeranč 
  • 1 víčko mandlové esence (příp. může být pomerančová, tu jsem zatím nezkoušela)
  • 120 ml rostlinného oleje (dávám olivový)
  • 300 g mandlové mouky
  • 1/2 lžičky prášku na pečení 
  • Hrst mandlových plátků na posyp
  • Olej na vymazání formy (používám kokosový)
  • Mandlová mouka na vysypání formy na pečení (může být i kokosová)

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Do větší mísy odděl žloutky od bílků, bílky schovej na později do extra mísy, umixuješ z nich sníh.
  2. Přisyp k žloutkům cukr a řádně rozšlehej metlovým mixérem.
  3. Pak nastrouhej přímo do směsi kůru z celého pomeranče a vymačkej z něj šťávu (cca 1/2 hrnku), přidej mandlovou esenci, olej a vymixuj.
  4. Pak přidáš mandlovou mouku a jedlou sodu. A na závěr mixuješ dokud se vše nespojí. 
  5. Pak jsou na řadě bílky, umixuj je ve sníh a po částech ho opatrně zapracuj do těsta špachtlí. 
  6. Vymaž si formu o průměru asi tak 20-22 cm olejem, vysyp ji mandlovou nebo kokosovou moukou, vlij do ní těsto a posyp plátky mandlí.
  7. Vlož do předehřáté trouby na 180°C a nastav si minutku na 40 minut.

mandlovo-pomerančová buchta bez lepku a mléka

POZNÁMKY Z PRAXE

Pečení večer = doporučuji nechat v troubě přes noc, je tu minimální riziko, že se buchta uprostřed propadne, na druhou stranu jsem si šimla, že je ve výsledku o něco méně šťavňatější, olivový olej se přes noc vsákne do mandlí, což má své výhody…

Pečení ráno = větší riziko, že se propadne uprostřed, protože asi málokdo z nás odolá, nechat ji v troubě několik hodin bez povšimnutí, do úplného vychladnutí, že?

Pečení v dny vhodné na pečení dle lunárního kalendáře se povede mnohem víc nadýchaná než v jiné dny a chutná božsky.

Jak se ti mandlovo-pomerančová buchta povedla?

Napiš do komentáře, těším se na tvoje zkušenosti z praxe.

Foto: Barbora Bydžovská

Další články

čokoláda mandle datle zdravé mlsání bez cukru raw

Jednoduché zdravé mlsání bez cukru

Hledáš zdravou alternativu mlsání bez přidaného cukru? Tady je rychlý recept na takové zdravejší snickers řezy z pěti ingrediencí. Energetická bomba. Pozor, silně návykové. Na

Kičadi kaše z munga a rýže

V ajurvédě se kaše z munga a rýže nazývá kičadi. Snadno stravitelné, velmi chutné a výživné jídlo, které detoxifikuje celý organismus. Dodává tělu sílu a