Kupovaný semínkový chléb často obsahuje pro zánětlivá slunečnicová semínka, lepek a nějakou formu cukru. Proto je lepší upéct si ho doma. Je to překvapivě snadné. K dokonalosti vymazlený recept sdílím níže.
Ingredience v BIO kvalitě:
- 1 a 1/4 hrnku dýňových semínek
- 2 a 1/4 hrnku ovesných vloček bez lepku
- 1/2 hrnku lněných semínek
- 1/4 hrnku chia semínek (nemusí být, lze tento poměr nahradit třeba lněnými)
- 30g psyllia
- 2 čajové lžičky himalájské soli
- 2 čajové lžičky celého římského kmínu
- 2 a 3/4 hrnku filtrované vody
- olivový olej
Návod na přípravu
- Formu na pečení, ideálně podlouhlou, vystel pečícím papírem, tak aby ti přečuhovaly 2-3cm papíru ven. Pomuchlej ho. Líp se ti s ním bude pracovat a bude tam držet.
- Pro jistotu pečící papír pomaž olivovým olejem, aby si měla jistotu, že se na něj chlebík nepřilepí. Stává se to i u těch, co na obale uvádí, že je papír nepřilnavý.
- Připrav si velkou mísu, ve které zaděláš na chleba. Smíchej psyllium, lněné a chia semínka a zalej vodou, nech min. 1 minutu nabobtnat.
- Mezitím postupně opraž na suché pánvi vločky a dýňová semínka. Až začnou vonět a zlátnout, přidej je k nabobtnalé směsi.
- Do směsi přidej sůl a kmín. Řádně promíchej vlastní rukou a promačkej, aby ti směs protékala mezi prsty.
- Připravenou směs vlož do formy, zakryj zbytkem přečuhujícího pečícího papíru, přikrej utěrkou a nech ji přes noc odpočinout.
- Ráno předehřej troubu na 180°stupňů a chlebík peč po dobu 20-30 minut.
- Poté ho vyklop z formy na plech vystlaný pečícím papírem, opatrně z něj sundej původní pečící papír a peč dál po dobu 30-40 minut.
- Vyndej ho z trouby a nech 2 hodiny vychladnout. Poté krájej na centimetrové plátky. Namaž oblíbenou pomazánkou.
Praktické tipy z praxe:
- vyčkej na příznivé postavení Měsíce, v lunárním kalendáři najdeš značku pro pečení chleba (povede se v ty dny lépe a chutná božsky)
- těsto na chléb si připrav k večeru, přes noc nech pod utěrkou a ráno dej péct
- chlebík uchovávej v utěrce, aby si udržel vlhkost
- zbytek ihned zamraž, spotřebuj do 3. měsíců
- zvlášť v zimě chutná skvěle opečený na suché pánvi potřený sádlem a česnekem se špetkou himalásjké soli
- semínkový chlebík je sytý, stačí ho dva krajíce
- je návykově dobrý, tak bacha ať se ho nepřejíš, může ti být těžko
- změna je život, bezlepkové vločky doporučuju obměňovat za pohankové
Doporuč recept svým přátelům
Sdílej odkaz na recept dál. Zvlášť s těmi, co milují a nemohou jíst chleba, oceního.