TOP domácí semínkový chléb bez mouky a cukru

Domácí semínkový chléb bez mouky a cukru

Kupovaný semínkový chléb často obsahuje pro zánětlivá slunečnicová semínka, lepek a nějakou formu cukru. Proto je lepší upéct si ho doma. Je to překvapivě snadné. K dokonalosti vymazlený recept sdílím níže.

Ingredience v BIO kvalitě:

  • 1 a 1/4 hrnku dýňových semínek 
  • 2 a 1/4 hrnku ovesných vloček bez lepku
  • 1/2 hrnku lněných semínek
  • 1/4 hrnku chia semínek (nemusí být, lze tento poměr nahradit třeba lněnými)
  • 30g psyllia
  • 2 čajové lžičky himalájské soli
  • 2 čajové lžičky celého římského kmínu 
  • 2 a 3/4 hrnku filtrované vody
  • olivový olej

Návod na přípravu

  1. Formu na pečení, ideálně podlouhlou, vystel pečícím papírem, tak aby ti přečuhovaly 2-3cm papíru ven. Pomuchlej ho. Líp se ti s ním bude pracovat a bude tam držet.
  2. Pro jistotu pečící papír pomaž olivovým olejem, aby si měla jistotu, že se na něj chlebík nepřilepí. Stává se to i u těch, co na obale uvádí, že je papír nepřilnavý.
  3. Připrav si velkou mísu, ve které zaděláš na chleba. Smíchej psyllium, lněné a chia semínka a zalej vodou, nech min. 1 minutu nabobtnat.
  4. Mezitím postupně opraž na suché pánvi vločky a dýňová semínka. Až začnou vonět a zlátnout, přidej je k nabobtnalé směsi.
  5. Do směsi přidej sůl a kmín. Řádně promíchej vlastní rukou a promačkej, aby ti směs protékala mezi prsty.
  6. Připravenou směs vlož do formy, zakryj zbytkem přečuhujícího pečícího papíru, přikrej utěrkou a nech ji přes noc odpočinout.
  7. Ráno předehřej troubu na 180°stupňů a chlebík peč po dobu 20-30 minut.
  8. Poté ho vyklop z formy na plech vystlaný pečícím papírem, opatrně z něj sundej původní pečící papír a peč dál po dobu 30-40 minut.
  9. Vyndej ho z trouby a nech 2 hodiny vychladnout. Poté krájej na centimetrové plátky. Namaž oblíbenou pomazánkou.

Praktické tipy z praxe:

  • vyčkej na příznivé postavení Měsíce, v lunárním kalendáři najdeš značku pro pečení chleba (povede se v ty dny lépe a chutná božsky)
  • těsto na chléb si připrav k večeru, přes noc nech pod utěrkou a ráno dej péct
  • chlebík uchovávej v utěrce, aby si udržel vlhkost
  • zbytek ihned zamraž, spotřebuj do 3. měsíců
  • zvlášť v zimě chutná skvěle opečený na suché pánvi potřený sádlem a česnekem se špetkou himalásjké soli
  • semínkový chlebík je sytý, stačí ho dva krajíce
  • je návykově dobrý, tak bacha ať se ho nepřejíš, může ti být těžko
  • změna je život, bezlepkové vločky doporučuju obměňovat za pohankové

Doporuč recept svým přátelům

Sdílej odkaz na recept dál. Zvlášť s těmi, co milují a nemohou jíst chleba, oceního.

Další články

čokoláda mandle datle zdravé mlsání bez cukru raw

Jednoduché zdravé mlsání bez cukru

Hledáš zdravou alternativu mlsání bez přidaného cukru? Tady je rychlý recept na takové zdravejší snickers řezy z pěti ingrediencí. Energetická bomba. Pozor, silně návykové. Na

Kičadi kaše z munga a rýže

V ajurvédě se kaše z munga a rýže nazývá kičadi. Snadno stravitelné, velmi chutné a výživné jídlo, které detoxifikuje celý organismus. Dodává tělu sílu a