TOP domácí semínkový chléb bez mouky a cukru

Domácí semínkový chléb bez mouky a cukru

Kupovaný semínkový chléb často obsahuje pro zánětlivá slunečnicová semínka, lepek a nějakou formu cukru. Proto je lepší upéct si ho doma. Je to překvapivě snadné. K dokonalosti vymazlený recept sdílím níže.

Ingredience v BIO kvalitě:

  • 1 a 1/4 hrnku dýňových semínek 
  • 2 a 1/4 hrnku ovesných vloček bez lepku
  • 1/2 hrnku lněných semínek
  • 1/4 hrnku chia semínek (nemusí být, lze tento poměr nahradit třeba lněnými)
  • 30g psyllia
  • 2 čajové lžičky himalájské soli
  • 2 čajové lžičky celého římského kmínu 
  • 2 a 3/4 hrnku filtrované vody
  • olivový olej

Návod na přípravu

  1. Formu na pečení, ideálně podlouhlou, vystel pečícím papírem, tak aby ti přečuhovaly 2-3cm papíru ven. Pomuchlej ho. Líp se ti s ním bude pracovat a bude tam držet.
  2. Pro jistotu pečící papír pomaž olivovým olejem, aby si měla jistotu, že se na něj chlebík nepřilepí. Stává se to i u těch, co na obale uvádí, že je papír nepřilnavý.
  3. Připrav si velkou mísu, ve které zaděláš na chleba. Smíchej psyllium, lněné a chia semínka a zalej vodou, nech min. 1 minutu nabobtnat.
  4. Mezitím postupně opraž na suché pánvi vločky a dýňová semínka. Až začnou vonět a zlátnout, přidej je k nabobtnalé směsi.
  5. Do směsi přidej sůl a kmín. Řádně promíchej vlastní rukou a promačkej, aby ti směs protékala mezi prsty.
  6. Připravenou směs vlož do formy, zakryj zbytkem přečuhujícího pečícího papíru, přikrej utěrkou a nech ji přes noc odpočinout.
  7. Ráno předehřej troubu na 180°stupňů a chlebík peč po dobu 20-30 minut.
  8. Poté ho vyklop z formy na plech vystlaný pečícím papírem, opatrně z něj sundej původní pečící papír a peč dál po dobu 30-40 minut.
  9. Vyndej ho z trouby a nech 2 hodiny vychladnout. Poté krájej na centimetrové plátky. Namaž oblíbenou pomazánkou.

Praktické tipy z praxe:

  • vyčkej na příznivé postavení Měsíce, v lunárním kalendáři najdeš značku pro pečení chleba (povede se v ty dny lépe a chutná božsky)
  • těsto na chléb si připrav k večeru, přes noc nech pod utěrkou a ráno dej péct
  • chlebík uchovávej v utěrce, aby si udržel vlhkost
  • zbytek ihned zamraž, spotřebuj do 3. měsíců
  • zvlášť v zimě chutná skvěle opečený na suché pánvi potřený sádlem a česnekem se špetkou himalásjké soli
  • semínkový chlebík je sytý, stačí ho dva krajíce
  • je návykově dobrý, tak bacha ať se ho nepřejíš, může ti být těžko
  • změna je život, bezlepkové vločky doporučuju obměňovat za pohankové

Doporuč recept svým přátelům

Sdílej odkaz na recept dál. Zvlášť s těmi, co milují a nemohou jíst chleba, oceního.

Další články

Kičadi kaše z munga a rýže

V ajurvédě se kaše z munga a rýže nazývá kičadi. Snadno stravitelné, velmi chutné a výživné jídlo, které detoxifikuje celý organismus. Dodává tělu sílu a