Existují lidé, co pijou před jídlem, při jídle, po jídle nebo vše dohromady a pak tací, co nepijou zásadně nic. Ke kterým patříš ty?
Zastávám názor, že pití při jídle není vždy na škodu, záleží na okolnostech, způsobu pití a taky na tom, co konkrétně pijeme.
Co hraje roli?
Obsah vody v tom, co se chystáme jíst. Tedy pokud máme k večeři polévku, tak pít ještě něco dalšího není třeba a přirozeně (nemáme-li nějaký dlouhodobý návyk to dělat) na pití spíš nebudeme mít ani pomyšlení.
Pokud však máme k jídlu něco převážně pevného s menším obsahem vody a nejedná se čistě o zeleninu nebo ovoce, tak je situace jiná. Proč?
Aby nám trávení dobře fungovalo, je třeba žaludek obsadit z části pevnou, z části kapalnou stravou a ponechat část žaludku prázdnou. Proto se říká: ,,Jez do polosyta.“
Co tedy během jídla pít?
- Teplou vodu, ideálně převařenou. Teplá z kohoutku nechutná dobře a chlor v ní obsažený vysušuje sliznice.
- Kořeněný čaj na podporu trávení ( ze semínek kmínu, koriandru, fenyklu,…) zmínku o tom jak mi zachránil zadek najdeš v tomto článku.
- Deci až deci a půl červeného vína, ideálně v bio kvalitě či s nízkým nebo žádným obsahem siřičitanů.
Jakým drinkům se během jídla naopak vyvarovat
- Studené nápoje.
- Nápoje s ledem.
Proč? Snižujeme schopnost trávit, oslabujeme a poškozujeme trávící orgány. Zvyšujeme šanci na nachlazení.
Jaké množství?
Stačí malý šálek – 1- 1,5 dl. Nemusíte vypít všechno. A rozhodně NE celé množství najednou! Důležité je při jídle přisrkávat malé množství tekutin a vše řádně smísit se soustem, slinami.
Co se stává, když to s pitím u jídla přeženeme
Často se setkávám s tím, že si lidé v restauraci objednají k jídlu pití. A vypijou značnou část už před jídlem. Co se pak děje v našem těle? Ve většině případech tekutinou hasíme trávicí oheň, snižujeme schopnost dobře strávit příchozí jídlo tím, že trávení v nesprávný čas a nesprávným množstvím do určité míry zhasíme/zchladíme, což vede ke zpomalení trávení, k tvorbě toxinů, nárůstu nepřátelských bakterií a virů, bolestem břicha, nadýmání, zácpám, zpomalení metabolismu atd.
Jediná mě známá cesta, jak pít před jídlem a neublížit si je, že si objednáte např. zázvorový čaj, který posiluje trávicí oheň a vypijete malé množství 30 minut před jídlem. Vhodné pro lidi se slabším, pomalým trávením.
Zapít jídlo vetším množstvím tekutin také vede k poruchám trávení výše popsaným. Máte-li po jídle žízeň, je potřeba se podívat na to zda-li vůbec pijete dostatek tekutin přes den, a zařadit metodu usrkávání vhodných tekutin během jídla.
Buďmě si vědomi, co se děje uvnitř a okolo nás
V restauraci běžně dostáváme nápoje o objemu 200 až 330ml (pokud se tedy nejedná o espresso nebo panáka). Což je jak už jistě chápete z předchozích řádků pro jednoho člověka zbytečně velké množství tekutin k jídlu.
Jak si v restauraci (nebo mimo domov) pití objednat
1/ Pokud patříte k odvážnějším, požádejte obsluhu, aby vám přinesla malé požadované množství, s tím že zaplatíte plnou cenu. To se může hodit hlavně v začátcích, než se přeučíte na nový zvyk.
2/ Pokud jdete na jídlo ve dvou, objednejte si jeden drink a rozdělte si ho napůl.
3/ Máte-li silnou vůli či jste v dětství vyvázli bez traumatu – musíš vše vypít jinak se od stolu nehneš/přece to nevylejeme, usrkáte potřebné množství a zbytek necháte ladem.
Zdravé tělo s harmonickým nastavením mysli, nemá potřebu vypít více než je potřeba. Tělo je velice inteligentní.
Lucie Štancová
Zatím jsem se nesetkala s tím, že by v restauraci podávali drinky vhodné k jídlu, např. snídaňové, obědové, večeřové čaje, jejiž základem je nejčastěji celé koření.
Vyjímečně nám v čínské či indické tady v ČR přinesou sklenku či je na stole džbánek vody, někdy dokonce i teplé, bývá zdarma. Proto, pokud nemůžete nebo nejíte z nějakého důvodu doma, je potřeba, abyste především z počátku, než si techniku osvojíte, pili vědomě a zaujali pozitivní postoj. Co tím mám na mysli?
Budete-li se k této technice stavět nelibě nebo mít v sobě pochyby, ve výsledku si akorád uškodíte a budete se cítit nespokojeně. Což je úplný opak toho, čeho chceme dosáhnout.