Pití při jídle

pití při jídle, ano nebo ne?

Existují lidé, co pijou před jídlem, při jídle, po jídle nebo vše dohromady a pak tací, co nepijou zásadně nic. Ke kterým patříš Ty? 

Zastávám názor, že pití při jídle není vždy na škodu.

Záleží na okolnostech.

Na způsobu jak pijeme a taky na tom, co konkrétně pijeme.

Co hraje roli?

Obsah vody v tom, co se chystáme jíst. Tedy pokud máme k večeři polévku, tak pít ještě něco dalšího není třeba, a přirozeně (nemáme-li nějaký dlouhodobý návyk pít při podávání polévky) na pití spíš nebudeme mít ani pomyšlení.

Pokud však máme k jídlu něco převážně pevného s menším obsahem vody, a nejedná se čistě o zeleninu nebo ovoce, tak je situace jiná. Proč?

Aby nám trávení dobře fungovalo, je třeba žaludek obsadit z části pevnou, z části kapalnou stravou a ponechat část žaludku prázdnou. Proto se říká: ,,Jez do polosyta.“

Co tedy během jídla pít? 

  • Teplou vodu, ideálně převařenou. Teplá z kohoutku nechutná dobře a chlor v ní obsažený vysušuje sliznice.
  • Deci až deci a půl červeného vína, ideálně v bio kvalitě či s nízkým nebo žádným obsahem přidaných siřičitanů.

Jakým drinkům se během jídla naopak vyvarovat?

  • Studené nápoje. 
  • Nápoje s ledem. 

Proč? Snižujeme si jimi schopnost trávit (agni), oslabujeme a poškozujeme trávící orgány. Zvyšujeme šanci, že se nachladíme…

Jaké množství? 

Stačí malý šálek – 1- 1,5 dl. Nemusíš vypít všechno. A rozhodně NE celé množství najednou! Důležité je při jídle přisrkávat malé množství tekutin a vše řádně smísit se soustem, se slinami.

Co se stává, když to s pitím u jídla přeženeme

Často se setkávám s tím, že si v restauraci lidé objednají k jídlu také pití, a vypijí značnou část nápoje ještě před jídlem. Co se pak děje v našem těle?

Ve většině případech tekutinou hasíme trávicí oheň agni, a snižujeme tak schopnost dobře strávit příchozí jídlo tím, že žaludek ve kterém plápolá onen oheň, v nesprávný čas a nesprávným množstvím tekutin do určité míry uhasíme/zchladíme, což může vést ke zpomalení trávení, k tvorbě toxinů, nárůstu nepřátelských bakterií a virů, bolestem břicha, nadýmání, zácpám, zpomalení metabolismu, trávicímu refluxu atd.

Jediná mě známá cesta, jak pít před jídlem a neublížit si je, že si objednáš např. zázvorový čaj, který posiluje trávicí oheň agni a vypiješ malé množství 30 minut před jídlem. Vhodné pro lidi se slabším, pomalým trávením.

Zapít jídlo vetším množstvím tekutin také vede k poruchám trávení výše popsaným.

Mám-li po jídle žízeň

Může to mít více příčin. Jako první bych se podívala na to, co jsi jedla. Pokud něco s menším obsahem podílu vody, tak to chce k takovému jídlu přisrkávat tekutiny.

Pak bych se podívala na svůj denní příjem tekutin. Kolik toho vypiju? A co piju? Vodu, čaje, alkohol..v jakém poměru?

Příjem tekutin by podle nejnovějších poznatků vědy měl být tvořen minimálně z 50% čistou vodou o pokojové teplotě (0,75 l), zbylých 50% ostatní tekutiny.

Pozor, v dnešní době je voda často chudá na minerální látky a ionty, což se projevuje častým močením po vypití tekutin, tzv. nezadržíme vodu, proto před vypitím každé sklenice vody rozpusť na jazyku krystalek kvalitní himalájské nebo keltké soli, aby buňky byli schopné vodu absorbovat dovnitř těla, udržet ji a tělo hydratovat.

Buď si vědoma, co se děje uvnitř a okolo tebe

V restauraci běžně dostáváme nápoje o objemu 200 až 330ml (pokud se tedy nejedná o espresso nebo panáka). Jsem si jistá, že tě teď po přečtení těchto řádků napadlo, že je to pro jednoho člověka zbytečně velké množství tekutin k jídlu. 

Jak si v restauraci (nebo mimo domov) pití objednat

1/ Pokud patříš k odvážnějším, požádejte obsluhu, aby ti přinesla požadované množství, s tím že zaplatíš plnou cenu. To se může hodit hlavně v začátcích, než se přeučíš na nový zvyk.

2/ Pokud jdete na jídlo ve dvou, objednejte si jeden drink a rozdělte si ho napůl

3/ Máš-li silnou vůli či jsi v dětství vyvázla bez traumatu Musíš vše vypít jinak se od stolu nehneš/přece to nevylejeme, usrkáš potřebné množství a zbytek necháš ladem

Zdravé tělo s harmonickým nastavením mysli, nemá potřebu vypít více než je potřeba. Tělo je velice inteligentní.

Lucie Štancová

Zatím jsem se nesetkala s tím, že by v restauraci podávali drinky vhodné k jídlu, např. snídaňové, obědové, večeřové čaje, jejiž základem je nejčastěji celé koření.

Vyjímečně nám v čínské či indické tady v ČR přinesou sklenku či je na stole džbánek vody, někdy dokonce i teplé, bývá zdarma. Proto, pokud nemůžeš nebo nejíš z nějakého důvodu doma, je potřeba, abys především z počátku, než si techniku osvojíš, pila vědomě a zaujala pozitivní postoj. Co tím mám na mysli?

Budeš-li se k této metodě stavět nelibě nebo mít v sobě pochyby, ve výsledku si akorád uškodíš a budeš se cítit nespokojeně. Což je úplný opak toho, čeho chceme dosáhnout.

Jak to máš s pitím při jídle Ty? Máš nějaké své osvědčené techniky či nápoje? Napiš mi je do komentáře.

Další články

Kičadi kaše z munga a rýže

V ajurvédě se kaše z munga a rýže nazývá kičadi. Snadno stravitelné, velmi chutné a výživné jídlo, které detoxifikuje celý organismus. Dodává tělu sílu a